Czy wszystkie ptaki wędrują?

Zimorodek to bardzo uroczy ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to typowe regiony zamieszkiwania tych osobników. Regularne wędrówki nie są niewątpliwie zapisane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś wędrują w kierunku południowej części lęgowego areału. Biototypem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które szalenie często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako idealny punkt obserwacyjny.

Ptaki wędrówka

Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie zasadnicze cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest w kolorze czarnym.

Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia równa się bowiem długości samej głowy oraz dzioba. W większości przypadków zimorodek osiągaj maksymalnie siedemnastu centymetrów długości, natomiast masa jego ciała nie przekracza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych ptaków z przyjściem lutego, ponieważ to dokładnie w tym czasie miejsce ma ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma zachwycać się nad urokiem swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *